Rekrytera jämställt

KOMPETENSRAPPORT 2019

VÄND PÅ PERSPEKTIVEN OCH SE MÖJLIGHETER

 

Compare arbetar aktivt för att locka en bredare målgrupp till den digitala sektorn. Genom att vända på perspektiven och visa andra sidor av branschen kan kommunikationen spela en avgörande roll för att bli en attraktiv arbetsgivare.

Under 2018 genomfördes satsningen Genius in ICT, ett samarbete mellan Compare, CGI, Sogeti, Tieto och ÅF. Den syftade till att skapa en större medvetenhet hos ICT-företagen kring jämlik rekrytering. Mycket handlar om att vända på perspektiven – exempelvis genom att lyfta det som teknik möjliggör, snarare än tekniken själv, och att använda bilder på både män och kvinnor som har roligt tillsammans, i stället för bilder på kod och datorer.

 

Inom Genuis in ICT arrangerades tre programmeringsevent tillsammans med Tjejer Kodar, där det visade sig att värmländska kvinnor har ett stort intresse för det digitala. På bara några dagar fylldes de 180 platserna, av människor som aldrig varit i närheten av programmering. Under en vecka fick också elever i årskurs 8 praktisera hos IT-företag i Karlstad. Efteråt kunde hela 73 % av eleverna tänka sig att arbeta med IT, medan 80 % av kvinnorna från programmeringseventen kunde tänka sig att arbeta eller utbilda sig inom det digitala.


Hur gör man för att rekrytera jämställt?

Använd vår verktygslåda på compare.se/genius-toolbox. Den ger tips inför din nästa rekrytering och hjälper dig att undvika stereotyper, locka framtidens medarbetare och få fler kvinnor till IT-branschen. Till varje del finns en checklista att ladda ned.

Fakta

Har du tips på innehåll till vår verktygslåda? Eller vill du bidra till vår intensivutbildning för programmerare?


Kontakta

Lise Bergqvist, Communications Manager.
Mejl: lise.bergqvist@compare.se
Telefon: 076-213 88 21

BESÖKS- OCH POSTADRESS


Sommargatan 101A

656 37 Karlstad

Hitta till oss

info@compare.se

KONTAKTA OSS


Här hittar du kontaktuppgifter till oss som jobbar på Compare

Ta kontakt

FÖLJ OSS