Tjejer kodar

KOMPETENSRAPPORT 2019

ÖKANDE INTRESSE
FÖR PROGRAMMERING


En av nycklarna till att skapa en attraktiv arbetsplats är jämställdhet. Det skapar också bättre förutsättningar för att lyckas med företagets rekrytering. Det här är extra viktigt för att locka fler kvinnor att söka sig till IT-branschen. Siffror från 2018 visade att endast fem procent av kvinnor i åldrarna 16–30 skulle kunna tänka sig att arbeta med IT. Samma siffra bland männen låg på 27 procent. För att ändra det startades initiativet Tjejer Kodar.

Tjejer Kodar startades 2015 av Technigo AB. De har som mål att göra det enklare för kvinnor att våga testa programmering. Under våren hölls det tre utbildningstillfällen i Karlstad för kvinnor som ville prova att arbeta inom IT. Bland deltagarna så uppgav 80 procent att de skulle kunna tänka sig att byta bransch för att satsa på ett yrke eller en utbildning inom det digitala.

 

–  Vi har genomfört tre programmeringsevent i Karlstad, där deltagarna fått prova på, med totalt 180 platser. Platserna fylldes supersnabbt och det visar vilket stort intresse det finns bland kvinnor i Karlstad, säger Hanna Pettersson, grundare av Tjejer Kodar och programmeringsskolan Technigo. 

 

Initiativet fortsätter att locka kvinnor till att prova på IT-branschen. En vanlig fördom inom det digitala är att det krävs tidigare tekniska förkunskaper, så som en relevant utbildning. Tjejer Kodar vill slå hål på den myten och visa att man inte behöver några förkunskaper för att testa på deras utbildning. Idag består IT-branschen av 29 procent kvinnor. De här utbildningarna är tänkta att fungera som en lösning på de utmaningar som branschen står inför.

 

– Vi jobbar med teknikföretag dagligen och alla saknar personal. Kvinnor är väldigt underrepresenterade i branschen och de skulle kunna hjälpa till att fylla luckorna, sade Hanna Pettersson till Helagotland.se

 

Engagemanget som har uppstått kring initiativet visar att intresset för det digitala är stort bland kvinnor. Det gäller bara att hitta vägar för att locka dem till branschen.

Fakta

  • I dag är endast 29 % av branschens medarbetare kvinnor.
  • Tjejer Kodar har utbildat mer än 2 500 kvinnor i programmering.

BESÖKS- OCH POSTADRESS


Sommargatan 101A

656 37 Karlstad

Hitta till oss

info@compare.se

KONTAKTA OSS


Här hittar du kontaktuppgifter till oss som jobbar på Compare

Ta kontakt

FÖLJ OSS